poniedziałek, 3 czerwca 2019

Pinzimonio

Il pinzimonio di verdure, to surowe warzywa z oliwą. Kolorowe i proste co nieco na ząb 😉 
Wersji tej przekąski (antipasto) jest tyle ile gospodyń, domów i gustów smakowych przede wszystkim. 
Nie chodzi mi jedynie o warzywa, bo tutaj wykorzystuje się wszystkie, które można jeść na surowo jak marchewka, ogórek, papryka, seler naciowy, rzodkiewka, fenkuł, karczoch, ... itd. Zaszaleć można również jeśli chodzi o samą oliwę. No właśnie niby oliwa, a takim prostym rozwiązaniem nie da się wszystkich zadowolić 😉! Zdarza się, że ktoś dodaje tylko sól, ktoś sól i pieprz, ktoś inny sok z cytryny, ocet, a jeszcze inny ocet balsamiczny.
Stąd właśnie pomysł podawania przystawki : jeden duży półmisek na warzywa i małe miseczki na oliwę ... niech każdy robi sobie co chce ! W wersji finger food można spotkać warzywa pokrojone w słupki i podawane np. w szklankach. 
W naszym domu lubimy to samo (przynajmniej jeśli chodzi o oliwę do pinzimonio 😂😂😂) stąd jemy z „jednej michy” !
Świetny pomysł jak nie mamy pomysłu na coś do zjedzenia 🤪

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz