Jest to zimowa roślina, zbierana podczas pierwszych przymrozków (wtedy jest najbardziej chrupiący ;)
Bardzo popularny i ceniony przed wiekami za właściwości zdrowotne, niestety z czasem trochę zapomniany. Dziś szturmem wchodzi nam do garnków.
Dziś jest wiadomo, że ma wielki potencjał antyrakowy, obniża zły cholesterol, jest źródłem witaminy C i kwasu foliowego. Z wyglądu przypomina, trochę jaśniejszy, „rozbity”’seler naciowy.
Ja odkryłam go stosunkowo późno. Było to zupełnie inne warzywo od wszystkich, które znałam, ale od czego jest włoska Rodzina ;) Moja Teściowa przyrządza kard „po florencku”. Innym razem jadłam go w panierce. W Piemoncie, kard łączy się z bagna cauda, ciepłym sosem na bazie czosnku i sardeli.
Ile gospodyń, tyle sposobów! Ponieważ jest goryczkowaty w smaku, dlatego najlepiej go ugotować. Chociaż jedzony jest i na surowo.
Ja proponuję Wam przepis Teściowej.
Do przygotowania potrzebny jest oczywiście kard, pasta z sardeli (ja miałam z tubki), masło, cytryna i sól.
Kard czyścimy podobnie jak seler naciowy (ja używam do tego obieraczki do ziemniaków), kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wody z cytryną, aby nie ściemniał. Następnie gotujemy kard ok. 30 min w posolonej wodzie, albo do czasu aż zmięknie. Później wyjmujemy na czystą ściereczkę i osuszamy. Rozgrzewany patelnię na którą wrzucamy kard, który chociaż przez chwilę musi odparować. Dodajemy masło i pastę z sardeli/anchois.
Nie jestem w stanie podać Wam dokładnie proporcji, bo to zależy od ilości kardo i tego co wolicie bardziej czuć. Prosta i pyszna przystawka, którą serwuje się np. z kawałkiem podpieczonego chleba. Nie jest to danie, które robię do znudzenia, ale tu w Toskanii, nauczyłam się korzystać z dobrodziejstw pór roku i tego się trzymam. Dlatego zimą pojawia się często w naszym domowym menu.
Próbowaliście ?
https://www.leonardomanetti.com
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/leonardomanettivino/
https://www.instagram.com/leonardo.manetti.vino/
#Italiano_Miglior_cantine_greve_in_chianti_in_Toscana, #Italia_Miglior_vino_Chianti_Classico_in_Toscana, #Italia_Migliore_Vino_sfuso_greve_in_chianti_Toscana,
#Italia_Migliore_Greve_Wine _in_chianti_vendita_vino_Toscan,
#Italia_Migliore_Vino_greve_in_chianti_Toscana, #Italia_La_migliore_Wine_chianti_classico,
#chianti_classico, #cantine_greve_in_chianti, #vino_chianti_classico, #vino_sfuso_greve_in_chianti, #vino_greve_in_chianti, #vino_chianti, #greve_in_chianti_vendita_vino, #vendita_vino_chianti, #vino_toscano, #tuscan_wine, #greve_in_chianti_winery, #wine_greve_in_chianti, #wine_chianti, #wine_chianti_classico
Świetna robota z tym blogiem, trzymam kciuki.
OdpowiedzUsuń