sobota, 30 listopada 2019

Likier z granatu ­čŹĚ(dopiero si─Ö robi) ! 
Mo┼╝e niecodziennie, ale rozpocz─Ö┼éam ju┼╝ przygotowania do ┼Ťwi─ůt ­čĄ¬ 

Dla ch─Ötnych przepis.

Skorzysta┼éam z przepisu, Antonelli Pagliaroli, w┼éoskiej blogerki, kt├│ry znalaz┼éam w moim ulubionym tygodniku po┼Ťwi─Öconym gotowaniu „Ci piace cucinare”

Wed┼éug przepisu powinno wyj┼Ť─ç 1,2 l likieru z takich sk┼éadnik├│w :
300 gr granatu (same ziarenka)
500 ml spirytusu 
500 ml wody
350 gr cukru 
2 laski cynamonu
2 gwiazdki any┼╝u 
1 go┼║dzik 
Sk├│rka z ca┼éej cytryny 

Wykonanie 
Ziarenka granatu w┼éo┼╝y─ç do du┼╝ego, najlepiej hermetycznego s┼éoja, zala─ç spirytusem doda─ç sk├│rk─Ö z cytryny (tylko ┼╝├│┼éta cze┼Ť─ç, bez albedo „bia┼éego”), cynamon, any┼╝ i go┼║dzik. Zamkn─ů─ç i odstawi─ç w zimne i ciemne miejsce na 10-12 dni. Pami─Ötajcie aby ka┼╝dego dnia potrz─ůsn─ů─ç s┼éojem. 
Po up┼éywie wymaganego czasu nale┼╝y przefiltrowa─ç nasz─ů mikstur─Ö do innego naczynia, a z tego co zosta┼éo (ziarenka granatu z przyprawami) jeszcze wycisn─ů─ç np. t┼éuczkiem do ziemniak├│w ile si─Ö da !
Ponownie przefiltrowa─ç i doda─ç do miski z alkoholem.
W mi─Ödzy czasie wla─ç wod─Ö do garnka i na ma┼éym ogniu rozpu┼Ťci─ç w niej cukier.
Kiedy syrop ju┼╝ ostygnie, doda─ç go do alkoholu, dok┼éadnie wymiesza─ç. Nast─Öpnie przela─ç do butelek. Wed┼éug przepisu, od tego momentu, nale┼╝y odczeka─ç miesi─ůc zanim likier b─Ödzie dobry. 
Szkoda, ┼╝e przepis przepis pojawi┼é si─Ö dopiero w tym tygodniu, ale Na Trzech Kr├│li b─Ödzie jak znalaz┼é ­čśČ
Oczywiste jest, ┼╝e b─Ödziemy pr├│bowa─ç wcze┼Ťniej ­čśé









Brak komentarzy:

Prze┼Ťlij komentarz