Likier z granatu 馃嵎(dopiero si臋 robi) !
Mo偶e niecodziennie, ale rozpocz臋艂am ju偶 przygotowania do 艣wi膮t 馃お
Dla ch臋tnych przepis.
Skorzysta艂am z przepisu, Antonelli Pagliaroli, w艂oskiej blogerki, kt贸ry znalaz艂am w moim ulubionym tygodniku po艣wi臋conym gotowaniu „Ci piace cucinare”
Wed艂ug przepisu powinno wyj艣膰 1,2 l likieru z takich sk艂adnik贸w :
300 gr granatu (same ziarenka)
500 ml spirytusu
500 ml wody
350 gr cukru
2 laski cynamonu
2 gwiazdki any偶u
1 go藕dzik
Sk贸rka z ca艂ej cytryny
Wykonanie
Ziarenka granatu w艂o偶y膰 do du偶ego, najlepiej hermetycznego s艂oja, zala膰 spirytusem doda膰 sk贸rk臋 z cytryny (tylko 偶贸艂ta cze艣膰, bez albedo „bia艂ego”), cynamon, any偶 i go藕dzik. Zamkn膮膰 i odstawi膰 w zimne i ciemne miejsce na 10-12 dni. Pami臋tajcie aby ka偶dego dnia potrz膮sn膮膰 s艂ojem.
Po up艂ywie wymaganego czasu nale偶y przefiltrowa膰 nasz膮 mikstur臋 do innego naczynia, a z tego co zosta艂o (ziarenka granatu z przyprawami) jeszcze wycisn膮膰 np. t艂uczkiem do ziemniak贸w ile si臋 da !
Ponownie przefiltrowa膰 i doda膰 do miski z alkoholem.
W mi臋dzy czasie wla膰 wod臋 do garnka i na ma艂ym ogniu rozpu艣ci膰 w niej cukier.
Kiedy syrop ju偶 ostygnie, doda膰 go do alkoholu, dok艂adnie wymiesza膰. Nast臋pnie przela膰 do butelek. Wed艂ug przepisu, od tego momentu, nale偶y odczeka膰 miesi膮c zanim likier b臋dzie dobry.
Szkoda, 偶e przepis przepis pojawi艂 si臋 dopiero w tym tygodniu, ale Na Trzech Kr贸li b臋dzie jak znalaz艂 馃槵
Oczywiste jest, 偶e b臋dziemy pr贸bowa膰 wcze艣niej 馃槀
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz