Il pinzimonio di verdure, to surowe warzywa z oliw膮. Kolorowe i proste co nieco na z膮b 馃槈
Wersji tej przek膮ski (antipasto) jest tyle ile gospody艅, dom贸w i gust贸w smakowych przede wszystkim.
Nie chodzi mi jedynie o warzywa, bo tutaj wykorzystuje si臋 wszystkie, kt贸re mo偶na je艣膰 na surowo jak marchewka, og贸rek, papryka, seler naciowy, rzodkiewka, fenku艂, karczoch, ... itd. Zaszale膰 mo偶na r贸wnie偶 je艣li chodzi o sam膮 oliw臋. No w艂a艣nie niby oliwa, a takim prostym rozwi膮zaniem nie da si臋 wszystkich zadowoli膰 馃槈! Zdarza si臋, 偶e kto艣 dodaje tylko s贸l, kto艣 s贸l i pieprz, kto艣 inny sok z cytryny, ocet, a jeszcze inny ocet balsamiczny.
St膮d w艂a艣nie pomys艂 podawania przystawki : jeden du偶y p贸艂misek na warzywa i ma艂e miseczki na oliw臋 ... niech ka偶dy robi sobie co chce ! W wersji finger food mo偶na spotka膰 warzywa pokrojone w s艂upki i podawane np. w szklankach.
W naszym domu lubimy to samo (przynajmniej je艣li chodzi o oliw臋 do pinzimonio 馃槀馃槀馃槀) st膮d jemy z „jednej michy” !
艢wietny pomys艂 jak nie mamy pomys艂u na co艣 do zjedzenia 馃お
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz